Skip to content Skip to footer

Forum

Please or Register to create posts and topics.

Δώδεκα ευρώ και μια απλή υπόσχεση

Ήταν η πρώτη φορά που έπαιζα μετά από έναν χρόνο. Είχα κάνει διάλειμμα, όχι επειδή είχα πρόβλημα, αλλά επειδή βαριόμουν. Η ζωή μου είχε γεμίσει με άλλα πράγματα. Διάβασμα, γυμναστήριο, μαθήματα κιθάρας. Το καζίνο είχε ξεχαστεί σε ένα παλιό φάκελο στο κινητό μου. Ώσπου ένα βράδυ Δευτέρας, γύρισα σπίτι με πονοκέφαλο. Δεν ήθελα να δω κανέναν, δεν ήθελα να κάνω τίποτα. Η κιθάρα ήταν ακουμπισμένη, το βιβλίο αδιάβαστο. Έπεσα στον καναπέ, άναψα την τηλεόραση, και μετά από δέκα λεπτά τη έκλεισα. Πήρα το κινητό.

Εκεί, ανάμεσα σε ειδοποιήσεις και μηνύματα, είδα ένα bookmark. «Vavada». Δεν θυμόμουν καν γιατί το είχα αποθηκεύσει. Το πάτησα. Η πλατφόρμα είχε αλλάξει. Καινούργια παιχνίδια, πιο γρήγορη πλοήγηση. Δεν είχα λεφτά μέσα. Αλλά είχα μία υπόσχεση που είχα δώσει στον εαυτό μου πριν φύγω: «Αν ποτέ ξαναμπώ, θα βάλω μόνο 12 ευρώ. Ούτε ένα λεπτό παραπάνω». Γιατί 12; Δεν ξέρω. Μου άρεσε ο αριθμός.

Έβαλα 12 ευρώ. Ακριβώς 12. Διάλεξα ένα slot με θέμα τον ωκεανό. Ήμουν ήρεμος, σχεδόν νυσταγμένος. Τα χρώματα ήταν μπλε και πράσινα, η μουσική θύμιζε κύμα. Πατούσα spin χωρίς σκέψη. Στην αρχή, τίποτα. Κέρδιζα 50 λεπτά, έχανα 1 ευρώ. Μετά από μισή ώρα, είχα 10 ευρώ. Δεν με πείραξε. Δεν είχα έρθει για τα λεφτά. Είχα έρθει για τη βαρεμάρα.

Τότε, η οθόνη άλλαξε. Μπήκε σε μία φάση με μια χελώνα. Η χελώνα κολυμπούσε αργά. Κάθε φορά που άγγιζε ένα κοράλλι, πρόσθετε έναν αριθμό. Το πρώτο κοράλλι: 5. Το δεύτερο: 10. Το τρίτο: 20. Το τέταρτο: 40. Το πέμπτο: 80. Το έκτο: 160. Σταμάτησε στο 160. Σύνολο 315 ευρώ. Από 10 ευρώ.

Κοίταξα την οθόνη. Δεν είχα αντιδράσει. Απλά χαμογέλασα. Θυμήθηκα την υπόσχεση. Όχι μόνο για τα 12 ευρώ, αλλά για κάτι ακόμα: «Αν κερδίσω πάνω από 100, θα τα τραβήξω αμέσως». Το έκανα. Πάτησα απόσυρση. Τράβηξα 300 ευρώ, άφησα 15 μέσα. Έκλεισα την εφαρμογή.

Την επόμενη μέρα, ξύπνησα με ένα χαμόγελο. Δεν είχε να κάνει με τα χρήματα. Είχε να κάνει με την πειθαρχία. Είχα κρατήσει την υπόσχεση. Είχα σταματήσει στην ώρα μου. Δεν είχα κυνηγήσει τίποτα. Αγόρασα μία νέα χορδή για την κιθάρα μου. Κόστισε 12 ευρώ. Το ίδιο ποσό που είχα παίξει. Γέλασα με τη σύμπτωση.

Τις επόμενες μέρες, μπήκα πάλι. Αυτή τη φορά με 10 ευρώ, από αυτά που είχα αφήσει. Έπαιξα μία ρουλέτα. Μικρά ποντάρισματα. Κέρδισα 25, τράβηξα 20. Την επόμενη, έχασα 10. Την άλλη, κέρδισα 50. Το μοτίβο ήταν σταθερό. Κέρδιζα περίπου μία στις δύο φορές, αλλά πάντα τραβούσα τα κέρδη.

Δεν έγινα πλούσιος. Δεν έγινα τακτικός παίκτης. Αλλά έγινα ένας άνθρωπος που ξέρει ότι η υπόσχεση που δίνεις στον εαυτό σου είναι πιο σημαντική από κάθε τζάκποτ. Εκείνο το βράδυ, με τη χελώνα και τον ωκεανό, κέρδισα 300 ευρώ. Αλλά κέρδισα και κάτι άλλο. Την απόδειξη ότι μπορώ να παίζω χωρίς να χάνομαι. Ότι μπορώ να σταματάω. Ότι μπορώ να λέω «αρκετά». Και αυτό, για μένα, είναι μεγαλύτερο κέρδος.

Τώρα, κάθε φορά που βλέπω χελώνα σε ντοκιμαντέρ ή σε ταινία, γελάω. Θυμάμαι εκείνο το βράδυ. Την ηρεμία, το μπλε, τα 12 ευρώ. Δεν το ψάχνω. Δεν το θέλω ξανά. Αν έρθει, καλώς. Αν όχι, δεν πειράζει. Το Vavada για μένα δεν είναι καριέρα ούτε ελπίδα. Είναι ένα μικρό παράθυρο που ανοίγω που και που, κοιτάζω λίγο, και κλείνω. Χωρίς να αφήνω ρεύμα να μπει στο σπίτι.

Σήμερα, η κιθάρα μου έχει καινούργιες χορδές. Παίζω καλύτερα. Ίσως όχι επαγγελματικά, αλλά για μένα. Όπως και το καζίνο. Το κάνω για μένα. Όχι για να εντυπωσιάσω, όχι για να σωθώ. Για τη στιγμή. Και όταν τελειώσει η στιγμή, σηκώνομαι. Αυτή είναι η υπόσχεση. Την κράτησα μια φορά. Μπορώ να την κρατήσω πάντα. Το ξέρω. Γιατί η χελώνα μου το έμαθε. Κολυμπά αργά, αλλά σταθερά. Κι εγώ. Δεν βιάζομαι. Η τύχη δεν πάει πουθενά. Κι αν φύγει, θα ξανάρθει. Ή όχι. Δεν πειράζει. Έχω την κιθάρα. Έχω τον καναπέ. Έχω μια ανάμνηση. Αυτά είναι αρκετά. Για μια ζωή. Χωρίς να χρειάζομαι τίποτα άλλο. Μόνο ηρεμία. Και λίγη μουσική. Τα υπόλοιπα, ας τα πάρει η χελώνα. Στον ωκεανό. Εκεί που ανήκουν. Εγώ έμεινα εδώ. Με δώδεκα ευρώ και μία απλή υπόσχεση. Την κράτησα. Και είμαι εντάξει. Εντελώς εντάξει.